Vannverket er pliktige til å identifisere mulige farer for vannforsyningen. Denne farekartleggingen skal brukes i beredskapsplanleggingen. Beredskapsplanen skal være levende dokument som endres over tid dersom forholdene endrer seg. Denne beredskapsplanen skal av sikkerhetsmessige grunner ikke publiseres lett tilgjengelig. Er du interessert i denne kan du ta kontakt med styret.
Hva betyr vårt beredskaparbeid for deg som medlem
Vannverket har en beredskapsplan for å kunne levere drikkevann ved uønskede hendelser. Denne er basert på en farevurdering over hva som kan gå galt og sannsynligheten for dette. Dette er de viktigste punktene fra beredskapsplanen som direkte vil kunne angå medlemmene:
Kokevarsel
Kokevarsel er første linje i beredskapen hvis noe skulle gå galt med renseanlegget eller ledningsnettet. Vi har flere barrierer i renseanlegget vårt slik at mikrorganismer ikke skal nå ut i drikkevannet. Men oppdages det mulige feil går tilsynet ut og vurderer årsaken. Er det en feil repareres denne. I mellomtiden skulle det være en minste mulighet for at vannet kan inneholde sykdomsfremkallende mikrober sender vi ut kokevarsel. Vi har et lite vannverk uten veldig avanserte systemer som store vannverk kan ha. Derfor tar vi flere vannprøver og sender ut varsler i flere situasjoner enn det som er pålagt av Mattilsynet. Dette for å varsle sårbare som gravide, ammende, foreldre med spebarn og andre som pga helsesituasjonen er mer sårbare enn andre. Vi prøver å oppgi grunnen slik at du kan ta et informert valg. Mer informasjon om hvilke situasjoner vi varsler for finner du på siden om vannanalyser.
Hvis strømmen går ved vannverket
Hvis strømmen går kan ikke rensesystemet virke. Systemet slår da automatisk over på å sende vannet forbi rensesystemet. Dette for at det skal være nok vann til brannslokking og sanitære behov. Vannet blir tilsatt klor, men kan være utrygt å drikke. Derfor sender vi ut kokevarsel. Det er lurt å ikke bruke vann fra varmtvannskranen under strømbruddet og til kokevarselet har opphørt
Krisevann
I helt spesielle og uforutsigbare situasjoner gir Mattilsynet oss lov til å levere vann som ikke er så trygt å drikke at ikke engang koking vil gjøre det sikkert. Det er bare ved alvorlige hendelser at dette kan gjøres. Disse situasjonene er naturkatastrofer f.eks. storflom eller orkan; miljøkatastrofe; ulykke, krise eller krig. Grunnen til at krisevann kan benyttes er for å kunne ha vann til å slukking av brann og til sanitære avløpssystemer f.eks for å trekke ned i do. Vi må ha varslet kommunelegen og Mattilsynet på forhånd og gitt god informasjon til alle medlemmer før dette gjøres.
Nødvann
I rentvannstankene er det normalt vann for et døgns vannforbruk. Men skulle det oppstå en situasjon der vannverket ikke kan levere vann vil vi etter en tid dele ut nødvann, enten på kanner eller på en stor vanntank plassert sentralt. Nødvann er helsemessig trygt drikkevann uten fremtredende lukt, smak og farge, som leveres utenom distribusjonssystemet.
Slokkevann
I tillegg til ansvaret for å levere drikkevann har vannverket ansvar å stille med slokkevann ved brann. I hver vei er det en brannkum som utbygger har etablert og merket. Utbygger skal ha laget en løsning slik at det er nok vann til å slukke en brann.
Grunnen til at disse brannkummene skal være i nærheten av alle boliger er at brannbilen har en vanntank med begrenset kapasitet. Når den er brukt opp må de raskt ha tilgang til mer. Det er veldig viktig at brannvesenet får raskt tilgang til mer slokkevann. Derfor er det viktig at brannkummene holdes fri for ting som kan sperre adgangen f.eks en parkert bil, og at den holdes fri for store snømengder.
Brannvesenet bruker 10 min fra Birkenes brannstasjon og 20 min fra Kristiansand. Siden det kan ta tid å få hjelp av brannvesenet, er det viktig å ha eget brannslukkingsutstyr i orden. Det kan være fornuftig å se over brannslukkingsutstyret og røykvarslere en gang i året.
I Lintjønnveien er det til tider dårlig vanntrykk slik at det er mulig at det kan oppstå problemer med å få raskt nok vann til slukking hvis det trengs mer vann enn brannvesenet har med på tankbilen. Det er utbyggers ansvar at dette er i orden. Vannverket har jobbet mot utbygger Sifam for at de en skal bygge en trykktank på toppen av veien. Denne ble først nevnt i forbindelse med første byggetrinn i 2010, men den har ikke blitt bygd pr september 2024.